29 Ekim 2019 Salı

NOHUTLU KEREVİZ YEMEĞİ

 Bizim Ege usulü, annem usulü kereviz yemeğini ne çok severim… Ne çok yenirdi bizde, yazın taze fasulyenin yendiği kadar çok… kışın en sevilen sebzelerindendi.
Ege usülü zeytinyağlı taze kereviz yemeği tarifi
Yapraklarının kurutulup baharat yapıldığını öğrendiğimde de, şehr-i İstanbul’a gelince manavların o güzelim dalları ve yaprakları çöpe atıp sadece kökünü sattıklarını gördüğümde de, kerevizi kokusuna dayanamadığı için sevmeyenler olduğunu duyduğumda da çok şaşırmıştım. Onlardan biri de sevgilim… Pırasayı, brokoliyi, hatta benim ısrarlarım sonucu deneyip karnabaharı bile sevmesine rağmen, kereviz kokuyor! Bence misler gibi kokuyor tabii…

Geçen bayram tatilimizde bir akşam, eve pek aç dönmediğimiz halde annemin kerevizinden koca bir tabak yemiştim, ertesi gün yola çıkacaktık ve aklımda kalacaktı. O yüzden tok da olsam yemiştim, hem de iştahla:) Tabağımı silip süpürmeden önce de aceleyle fotoğraflamıştım, bir gün tarifini yazmalıyım diyerek. Gün bugünmüş. Kışın da bol bol sebze yemek gerek, yazdan dondurucuya attığınız fasulyeler, patlıcanlar olabilir ama onlar tazecik mevsim sebzelerinin yerini tutmaz. Dün akşam bugün işten dönünce ısıtıp hemen yiyelim diye sevgilimin de yardımlarıyla bir borcam dolusu organik sebze ayıklayıp soslayıp fırına verdikten sonra bunlardan bahsetmek aklıma geldi işte… Arşivde fotoğrafı bekleyen kereviz yemeği ile beraber!
Dallı yapraklı taze kereviz
Neyse ki ekolojik pazara geliyor bizim kerevizlerden. Dalıyla yaprağıyla… Eğer siz de bu yemeğin tadını bilenlerdenseniz ya da denemek isterseniz muhtemelen kolay bulamıyorsunuzdur böyle kerevizler. Manavınıza rica ederseniz kereviz geldiğinde size dallı yapraklı halde ayırır. Ya da üşenmeyin, bir Cumartesi sabahı sıkı giyinip yolunuzu Feriköy pazarına düşürün. Filenizi sağlıkla doldurun.

Malzemeler: (3-4 kişilik)

  • 1 adet kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • Dilerseniz 1-2 çorba kaşığı konserve domates
  • 1/2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 çorba kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç kadar haşlanmış nohut

Yapılışı

  1. Kerevizin kafasını kuşbaşı doğrayın. Yeşil yapraklarının kötü olan kısımlarını atıp taze olanları iri iri doğrayın. Saplarının da taze olanlarını 3-4 cm uzunluğunda doğrayın (eğer saplar kolayca kırılmıyorsa taze değildir ve kolay pişmez, onları atabilirsiniz). Doğradığınız tüm kereviz parçalarını geniş bir kaba alıp bol suyla yıkayın.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Havucu uzunlamasına dörde bölerek doğrayın, soğanlara ekleyerek birkaç dakika kavurun. Bu aşamada dilerseniz birkaç kaşık domates konservesi ekleyebilirsiniz.
  3. Salçayı ve kırmızı biberi ekleyin. Karıştırdıktan sonra kerevizleri ilave edin, tuz ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dk kadar pişirin.
  4. Tencerenize kerevizlerin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte, kerevizler yumuşayana kadar pişirin. Ortalama 20 dk kadar sürüyor, arada kontrol edersiniz.
  5. En son severseniz eğer nohut ekleyin yemeğinize. Nohut hem yemeğinizin besleyiciliğini artırır hem de kerevize çok yakışır.
Hımmm.. yanında ne yiyelim… Yanında ben yoğurt severim:) Yoğurt ve ev ekmeği yeter bana. Ama hani güzel bir pilav da yakışır.
Sağlıklı yemek ne güzel şey… ne iyi geliyor insana… Cumartesi olsa da pazarıma gitsem yine, geçen hafta işe gitmeden önce üşenmeyip sabahın köründe gittiğim gibi… Eve döndüğümde hem burnumun ucu, hem de parmaksız eldivenlerim yüzünden parmak uçlarım donmuştu resmen ama mutfağıma taşıdığım sağlıktan dolayı çok mutluydum. Size de öneririm…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KEREVİZİN CİLDİMİZE FAYDALARI

KEREVİZİN CİLDİMİZE FAYDALARI Anti-aging etkili Kereviz, içeriğinde serbest radikallerin sebep olduğu zararlara karşı korumaya yardı...