maydanozgillerden, kökleri ve yapraklan sebze olarak kullanılan kokulu, baharlı bir bitkidir. yapraklı ve kök olarak iki çeşidi vardır. kök kerevizinin kökleri iri olur. yaprak kerevizinin kökleriyse, yok denecek kadar küçüktür. hem ülkemizde hem de avrupa'da bu bitkinin köklerinden ve yapraklarından çok yararlanılmaktadır. genel olarak pişirilerek yenir. bazı avrupa ülkelerinde yapraklan çiğ olarak da kullanılmaktadır. ülkemizde yetiştirilen kök kerevizler iki cinstir: " san kereviz " ve " odesa kerevizi ". bunlardan makbul olan " odesa kerevizi " dir.
Normal kereviz bitkisinin saplarının aroması çok yoğun oluyor. Hatta kereviz o kadar çok kokmazken tek bir yaprak bile tüm evi kokutabiliyor.
Kereviz sahsen benim severek yedigim bir sebze degil idi, taa ki sap icin üretilmis kerevizlerin (bogaz doldurmasi ile) karisik salataya katilmasi veya kurutularak cesitli yemeklere özellikle agir kokulu et ve ciger yemeklerine katildiginda kokuyu aldigini görene kadar, belki de yaslandik diye daha bir sebze tüketimine yöneldik bilmiyorum ama, bizler sadece tursu yapiminda kullanirdik bu karaciğer dostu sebzeyi.
Kereviz sap ve yaprakları aynen bir tansiyon hapı işlevi gördüğü gibi, vücutda birikmiş safra suyunu atmakta birebirdir.
Hafif haşlanıp limon sirke zeytin yağı ve sarımsak ilavesi ile tüketildiği gibi pişirilip altı kapatılan balık çorbasının içerisine 8-12 cm lik boylarla doğranmış ilave edilir. 10 dk sonra servise sunulan çorbanın tadına doyulmaz.
Kereviz tohumun dan 2 çay kaşığı alınır, üzererine 1.5 su bardağı kaynamış su ilave edilir. Önce suyu içilir ardından yenebildiği kadar tohumu yenir. 30 dk içerisinde yüksek tansiyonu indirdiği gibi içtiğinizin miktar sıvının en az 3-4 katını da safra olarak idrar ile atarsınız. Bu tohum kaynatıp içme kürü her akşam yemekten sonra 11 gün ard arda yapılırsa cilt ve saç parlaması, ayrıca da terleme sırasında kötü koku yayılmasını engeller.
Kok kereviz (Celeriac) Apium graveolens rapaccum
Sap kereviz (celery) Apium graveolens
kereviz sapının salatası da çok güzel oluyor. kerevizlerin saplarını ve yapraklarını temizleyip kaynar suyun içine atıyoruz. önce sapları bir süre sonrada yaprakları. saplar yumuşayınca süzüyoruz. isterseniz hafif olsun kokusu az olsun derseniz biraz soğuk suyun altında yıkayabilirsiniz. soğuduktan sonra üzerine hazırladığımız salata sosunu döküp karıştırıyoruz.ve afiyet olsun .biz ailecek çok severiz ve sürekli yaparız.
not : ben salata sosu olarak : sarmısak ,limon suyu,biraz kuru kekik,mutlaka zeytinyağı ve kırmızı pul biber .hepsini beraber iyice dövüp (kırmızı biberde dahil) kullanıyorum.
sap kerevizin yemeği olmuyor. Bizde pek yaygın değil zaten. Bildiğimiz kök kerevizin sapları sap kerevize göre çok daha yoğun ve acımsı sanki. Sap kereviz daha etli ve sulu bence oldukça lezzetli
pazardan kerevizin hangisini bulursam onu alırım. Antalya da sap kerevizde çok bulunmakla beraber kök kerevizlerinde yaprakları bol oluyor. İtiraf edeyim köklerini yemeyi sevmiyoruz .Sadece sapları için alıyoruz kerevizi. Bence aroma açısından sap kerevizin ve kök kerevizin yaprakları arasında bir fark yok.
Bizdeki kök kerevizin fidelerini ekmeden kök saplarını kısaltmazsanız kök yapmaz.Bir de zamanında ekilmezse vede gece ve gündüz sıcaklık farkı 10 dereceyi gecen yerlerde fideler kök yapmadan tohuma kalkıyor genellikle.Saygılar.
Kerevizi çok severim,yemeğini salatasını severek hazırlarım.
Salata tarifi: Kerevizin yumrusunu patates gibi soyup rendeleyip,bir limonu sıkıp üzerine döküyoruz.3 yemek kaşığı mayonez,bir miktar yoğurt ile karıştırıyoruz. Bir yandan da domates,salatalık,biber,tazesoğan ,kerevizin taze yapraklarını doğrayıp ,tuzunuda ekleyip karıştırıyoruz(gerekli olursa yoğurt ve mayonez fazlaca konulur)servisten önce az biraz zeytin yağı gezdirilir. Afiyet olsunn
Amerikada sap kerevizi çiğ olarak yiyorlar.Özel soslarıyla.Birde peynirle yapılan meze türü garnitürleri var.
ABD de asya marketlerde Chenese garlic diye satılıyor karevizlerin sık dikilmişleri.Kamlumbaga ve balık yemeklerinde kullanıyorlar.Tanıdığım Çinli lerde pek anlatmadılar özel yemeklerini.Tavuk ve et yemekleri ve makarnada acı ,tatlı soslarında ve trayaki soslarında sebze karışımlarında sap kervizleri vardı.
Annemin enginar yapraklarından yaptığı kıymalı yemeği orada bir mühendis arkadaşa anlatmıştım.O da sap krevize uyğulamıştı.Kıymalısıda güzel değişik tatdaydı.Ben balık çorbalarında,karıdes tavalarda kullanıyorum.Saygılar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
KEREVİZİN CİLDİMİZE FAYDALARI
KEREVİZİN CİLDİMİZE FAYDALARI Anti-aging etkili Kereviz, içeriğinde serbest radikallerin sebep olduğu zararlara karşı korumaya yardı...
-
KEREVİZ SAPI TURŞUSU Kereviz sapı turşusu tarifi Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem...
-
Kereviz Karpaçyo (Tarif ; Refika'nın Mutfağı – Refika Birgül ) 2 adet orta boy kereviz 6 diş sarımsak 1 adet portakal 1 adet soğan 1 ad...
-
maydanozgillerden, kökleri ve yapraklan sebze olarak kullanılan kokulu, baharlı bir bitkidir. yapraklı ve kök olarak iki çeşidi vardır. kök ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder