KEREVİZ SAPI TURŞUSU
Kereviz sapı turşusu tarifi
Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır
Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem içi dolu patlıcan turşusu yaptığında, patlıcanları bağlamak için kullanırdı ve o baharlı tadı severdim.Sonra sadece kereviz saplarından yapılan turşuyu, bir dönem Kıbrıs'ta çalışırken öğle yemeği yediğimiz lokantada hemen her yemeğin yanında ikram olarak geldiğinde görüp, tadını beğenmiştim.Siz de denemek isterseniz, taze sapları ayırıp her zaman yaptığınız turşu suyu ile kereviz sapı turşusu kurabilirsiniz.
Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır
Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem içi dolu patlıcan turşusu yaptığında, patlıcanları bağlamak için kullanırdı ve o baharlı tadı severdim.Sonra sadece kereviz saplarından yapılan turşuyu, bir dönem Kıbrıs'ta çalışırken öğle yemeği yediğimiz lokantada hemen her yemeğin yanında ikram olarak geldiğinde görüp, tadını beğenmiştim.Siz de denemek isterseniz, taze sapları ayırıp her zaman yaptığınız turşu suyu ile kereviz sapı turşusu kurabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 - 6 adet kerevizin taze yeşil sapları
- 1 litre kaynatılıp soğutulmuş su
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 5 - 6 adet limontuzu
- 1 baş sarımsak
- Kerevizlerin taze yeşil sapları ayrılıp, yıkanır.
- 4 - 5 parmak uzunluğunda kesilir.
- Tencerede 5-10 dakika üzerine çıkacak kadar su ile biraz haşlanır.
- Soğuduktan sonra süzülür.
- Kavanoza aralara sarımsak dişleri konularak sıkıca doldurulur.
- 1 litre suyun içinde kaya tuzu, limontuzu, tozşeker eritilir.
- Sirke de eklenip, turşu suyu hazırlanır.
- Kereviz saplarının üzerini geçene kadar turşu suyu doldurulur.
- En üste kereviz yaprakları konulur.
- Kaynar suda bekletilmiş, hiç kullanılmamış temiz bir kapakla kavanoz sıkıca kapatılır.
ayrıca sadece kerevizin sap ve yapraklarıyla da turşu yapıyorum..
kereviz turşusunu:
- salata üstlerinde
- sızma zeytinyağı ve yeşil zeytin ilave ederek yemeklerin yanında
- veya kerevize yakışan bir kaç malzeme ilave ederek nefis mezeler hazırlıyorum....
- kerevizi seviyorsanız sap ve yaprakları ile hazırladığım bu nefis turşuyu yapmanızı tavsiye ederim.
- kerevizin sadece sap ve yaprakları ile yapılan bu turşuyu kıbrıs'ta görev yaptığımız zaman görmüştüm market reyonlarında satılıyordu..
- kıbrıs'ta bizim kullandığımız kerevizin kök kısmı hiç kullanılmaz sap ve yaprağı ile turşu ve yemek yaparlar.
- tarifini daha önce paylaştığım kereviz sapı salatasını denemediyseniz mutlaka tavsiyemdir.
malzemeler:
5 adet bol yeşil yapraklı sapları taze kereviz
isteğe göre bir kaç diş sarımsak
isteğe göre 1-2 yemek kaşığı tane kişniş
standart turşu suyum: bu 1 ölçü için geçerli.gerektiğinde 2-3 katı hazırlanacak.
2 su bardağı üzüm sirkesi
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı salamuralık tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
ekstradan 1 çay bardağı balzamik sirke de ekledim.inanılmaz bir lezzet verdi..
- kerevizin sade yeşil yapraklarını ve saplarını bol tuzlu ve sirkeli su ile yıkıyoruz.
- ince ince kıyıyoruz.
- kavanoza dolduruyoruz.
- aralarına isteğe göre sarımsak ve kişniş taneleri ilave edebilirsiniz..
- turşu suyunu bir kapta iyice karıştırıp hiç kaynatmadan kerevizlerin üzerine döküyoruz.
- az gelirse bir ölçü daha hazırlayıp üstlerine çıkacak kadar turşu suyunu doldurup kerevizleri seperatör ile sabitliyoruz.
- kapağını sıkıca kapatıp serin ve karanlık bir yerde fermente olmasını bekliyoruz..
- yaklaşık 20 gün sonra hazır oluyor.
- afiyet olsun.
TCT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder