28 Ekim 2019 Pazartesi

Her derde deva kereviz

Her derde deva kereviz



Kışın gelmesiyle pazarlarda manavlarda o büyülü kokusunu dumaya başladık bu mucizevi sebzenin. 'Bahçelerde kereviz, biz kereviz yemeyiz…' diyen türkülerle büyüdük ve ben bu mucizevi sebzeyle 40 yaşıma yakın tanıştım ne yazık ki. Kokusunu ilk içime çektiğimde büyülendim, o nasıl bir koku, o nasıl bir aroma öyle… Maydonozgillerden olan bu sağlık dolu sebze altın çağını 19. yüzyılda yaşamış ama M.Ö. 1000'li yıllardan itibaren yetiştirildiği biliniyor. Eski Mısır'lılar kıymetli eşyalarını ölülerinin yanına gömerlermiş ve bunların arasında kereviz de varmış. Antik Yunan'da da önem verilmiş bu sebzeye. Hala yeminini ettiğimiz 'tıbbın babası' lakaplı hekim Hippokrates ise şöyle bahsediyor bu aromatik sebzeden; 'Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz, hem besininiz hem ilacınız olsun.' Ortaçağ'ın ünlü hekimlerinden Sainte Mildegarde ise kerevizden, 'her derde deva evrensel ilaç' diye bahsetmiş.

Yaprağı ve sapı sedefe karşı koruyucu etkiYaprakları, sapları, kökü ve tohumu yani her şeyi kullanılıyor bu 'ilaç-gıda'nın.
Tohumlarıyla çay ve tentür yapılıyor. Yaprak ve sapları tam bir vitamin ve mineral kaynağı. Yüksek tansiyondan kansere, romatizmadan sedefe kadar pek çok hastalığa karşı koruyucu etkileri mevcut. Duru ve temiz bir cilt için de çok önemli, düzenli tüketilmesi kanı toksinlerden ve zararlı yağlardan arındırıp sivilce oluşumunu engelliyor. İçeriğindeki bol miktardaki A, C ve B grubu vitaminleri, sedanonik anhidrit, sedanolin, palmitik asit ve limonen bu etkilerinden sorumlu. Kalorisi de oldukça düşük, bu etkisi bir de vücuttan su atıcı ödem çözücü etkileriyle birleşince diyet yapanlar için ayrı bir önem kazanıyor. Bir orta boy kerevizde yalnızca 10 kalori var.

DETOKS ÇORBASI
Yapraklarıyla birlikte taze kereviz bulabilirseniz eğer, pişmeye yakın yaprakları ince ince kıyarak ekleyin yemeğinize veya çorbanıza. Bereketli yapraklarından mutlaka artacaktır, onları da nane gibi kurutup ufalayın, et yemeklerinizde kullanın, verdiği aromaya inanamayacaksınız. Bu yaprakları demleyip 'kereviz çayı' yaparak toksinlerinizi de atabilirsiniz. Çok kaçırdığınız günün ardından midenizi de rahatlatacaktır bu çay.

Kerevizle hazırlayabileceğiniz en faydalı şey ise 'detoks çorbası' olacaktır. Bu çorba içerisine kerevizin kökü, sapı, yaprakları ile birlikte brokoli, karnabahar, lahana ve limon ekleyin. Yemeğe onunla başlayıp her öğün detoks yapabilirsiniz. Sağlıkla kalın, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirin.

TANSİYON KOLESTEROL VE KANSERE BİRE BİR
C vitamini yönünden oldukça zengin olan kereviz, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının % 15 ini karşılar. 100 gr. kerevizde 2 mgr. A vitamini, 15 mgr. C vitamini, 4 mgr. kalsiyum, 10 mgr. potasyum ve 2 mgr. demir bulunur. İki orta boy kerevizde sadece 20 kalori vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalar kerevizin kanserden yüksek tansiyona, gripten kolesterole kadar her türlü hastalığa karşı savaştığını ortaya çıkarmıştır. Amerika'da yapılan deneylerde, kerevizin içindeki kimyasal maddelerin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, canlılarda tümör oluşumunu önlediği ve tümör oluşum riskini % 38 ile % 50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.
Her gün kereviz yiyen ya da kereviz suyu içen hastaların tansiyonunun düştüğü ve kan basıncının dengelendiği görülür. Kereviz suyu aynı zamanda stresi azaltır, uykusuzluğa iyi gelir ve baş ağrılarını engeller.

Diyet yapanlar için de faydalı olan kereviz suyu, tatlı ihtiyacını engeller. Sindirim sistemi ve böbrekleri dengeli çalıştırır. İyi çiğnenerek yenen kerevizler mideyi güçlendirir. Yorgunluğa ve iştahsızlığa iyi gelir.

NELERE FAYDALI?
Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar
İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır
Sinir yorgunluğunu engeller
Kanı pisliklerden temizler
Akneleri geçirici ve cildi temizleyici özelliği vardır
Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesini sağlar
Diyet uygulayanların zayıflamasını kolaylaştırır
Unutkanlığa iyi gelir
İdrarı söker
Kan ve süt yapar
Karaciğeri temizler
Yüksek tansiyona iyi gelir
Romatizmayı tedavi edici etkisi vardır
Uykusuzluğu giderir
Baş ağrılarını geçirir
Mideyi güçlendirir

NASIL KULLANILIR?
Sofrada: Tohumu öğütülür. Çorba, köri, güveç ve turşulara kullanılır, tuzsuz rejimlerde tuz yerine bu tohum uygulanabilir. Yaprağı salataya doğranabilir, bunun dışında yemeklere de katılabilir. Sebze çorbası ve güveçlere, ateşten alınmadan 3 dakika önce eklenebilir.

SİNİRLERİ YATIŞTIRIR
Sağlık için: Tohumu kaynatılarak özü çıkarılır ve içilir. Sinirleri yatıştırıcıdır ve midedeki fazla gazı çıkarmaya yardımcı olur.
Yaprağı çay gibi demlenerek içilir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
.Maydanozgillerden olan kereviz çok eski tarihlerden bu yana insanlığın mutfağında yer almaktadır. Genellikle çocukların pek sevdiği bir yiyecek değildir ancak kerevizin pek çok faydası bulunmaktadır. Kerevizin faydaları geniş bir yelpazede, vücudun pek çok farklı yerinde etkilidir. Dolaşım sisteminden sindirim sistemine, göz sağlığından kolesterole kereviz faydaları şaşırtıyor.
Zeytinyağlı yemek, haşlanmış sebze, salata, çorba, yapraklarından baharat vb. olarak yenilen kerevizin faydaları nelerdir sizin için derledik. Ek olarak uzmandan kereviz kürü nasıl yapılır rehberini de paylaştık. İşte kerevizin adeta say say bitmeyen faydaları...
KEREVİZİN BESİN DEĞERİ
C ile K vitamini, folik asit, potasyum ve lif açısından zengin kerevizin 1 porsiyonunun besin değerleri şu şekildedir:
  • Karbonhidrat: 9.2g
  • Protein: 1.5g
  • Yağ: 0.3g
  • Lif: 1.8g
  • Kolesterol: 0mg
  • Sodyum: 100mg
  • Potasyum: 115mg
  • Kalsiyum: 43mg
  • Vitamin A: 0iu
  • Vitamin C: 8mg
  • Demir: 0.7

KEREVİZİN FAYDALARI

  1. Su takviyesi: Kerevizde vücut için çok önemli olan bol su ve elektrolitler bulunur. Yoğun su kaybı yaşanması ve bir nedenden ötürü uzun süre susuz kalınması sonrası kereviz suyu ile Hindistan cevizi suyu karışımı vücudun kaybettiği su ve elektrolitlerin geri kazanılmasına yardımcı olacaktır. Spor yapanlar için de enerji içeceği yerine bu doğal kereviz suyu formülü çok daha faydalıdır.

  • Mineraller: Mineral açısından zengin olan kerevizde magnezyum, potasyum ve demiz yer alır. Vücuda çeşitli faydaları olan bu minareler sayesinde alkalize etme özelliği de bulunan kereviz asitli gıdaları nötralize eder.
  • Sodyum emilimi: Kerevizdeki sodyum yani tuzun emilimi vücut için daha kolaydır. Bu nedenle kereviz tüketimi daha tuzlu ve sağlıksız yiyecekler yeme ihtiyacınızı engel olmaya yardımcı olur.
  • Lif zengini: Kereviz suda çözünen ve çözünmeyen lifler açısından zen olan kereviz boşaltım sisteminin sağlıklı çalışması için yardımcı olur.
  • Magnezyum kaynağı: Bir magnezyum kaynağı olan kereviz ile vücudun ihtiyaç duyduğu, rahatlamanıza ve uyumanıza yardımcı olacak magnezyumu alabilirsiniz.
  • İltihapların önlenmesi: Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri olan kereviz vücutta iltihap oluşmasının, kronik iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olur. Kronik iltihaplanma arteskleroz, kireçlenme, osteoporoz, alzheimer, gıda duyarlılığı, diyabet, kalp hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir.

  • Kilo vermek: Kalorisi düşük ama sağlıklı bir besin olan kereviz, kilo verme süreci için faydalı bir besindir. 100 gram kerevizde sadece 16 gram kalori bulunur.
  • Klorofil zengini: Kerevizde kanı yenilemeye yardımcı olan, kanserden koruyan, iltihaplanmayı önleyen klorofil bulunur.
  • Göz sağlığı: Kereviz özellikle göz sağlığı için faydalı olan A vitamini alımı için de faydalıdır. Günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 10’unun karşılayabilir.
  • Kolesterole etkisi: Kerevize kokusunu ve tadını veren bütil oftalat adlı madde kötü kolesterolü düşürme özelliğine de sahiptir.
  • Kan basıncına etkisi: Kerevizde yer alan ftalid adlı bir bileşen kan basıncını düşürür ve dolaşım siteminin iyileşmesine yardımcı olur.
  • K vitamini kaynağı: Kanın pıhtılaşmasını, kemiklerin güçlenmesini sağlayan ve kalp sağlığı için olumlu etkileri olan K vitaminini kerevizden alabilirsiniz.
  • Reflü dostu: Asitliği düşük olan kereviz gibi yiyecekler reflüden şikayet eden hastaların diyeti içn tavsiye edilmektedir.
  • Antioksidan zengini: C vitamini ve flavonoid gibi antioksiyondanlara ek olarak kerevizde daha pek çok antioksidon bulunduğu tespit edilmiştir. Antioksidanlar vücuttaki istenmeyen oksijen zararının azaltılmasını sağlar.

  • Bağışıklık sistemine faydası: Antioksidan açısından zengin olması ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü: Kereviz ürik ve asit kristallerinin vücuttan atılmasını sağlar ki bu kristaller eklemlerin çevresinde toplanıp ağrılara ve iltihaplara yol açar.
  • Beyin sağlığı: Kerevizdeki flavonoidin bir diğer faydası da beyin sağlığı ve sinir sisteminedir. Kereviz sinir sistemindeki oksijen zararını azaltır.
  • Kansere karşı etkisi: Çağımızın en tehlikeli hastalğı kanser farklı çeşitleri ile vücudun pek yerini etkileyebilmektedir. Kansere yakalanmamak için, kanseri engellemek için uzmanlar iyi beslenmenin altınız çizmektedirler. Kereviz kökünden elde edilen bileşenlerinin kanser hücrelerini yok etmekte faydası olduğu görülmüştür. Kerevizdeki Luteolin isimli etkili bir flavonoid, özellikle pankreas kanserinde kanser hücrelerinin büyümesinin önüne geçer.
  • Kereviz vücudunuzdaki toksinlerden de kurtulmanıza, vücuttaki şişkinliğin giderilmesi ile ödemin atılmasına yardımcı olur.

  • Kereviz gut hastalığına da iyi gelen bir sebzedir. Haftada 2-3 defa kereviz yiyerek gut hastalığınızı kontrol altına almanıza katkı sağlar.

  • İBRAHİM SARAÇOĞLU’UNDAN SİROZ VE GUT ÖNLEYİCİ KEREVİZ KÜRÜ
    Bu küre göre üç ay boyunca haftada üç kez 300 ila 350 gramlık birer porsiyon kereviz tüketilmesi gerekmektedir. Kerevizin pişirme süresi kürün etkisi açısından önemlidir. Kerevizin 6-7 dakika 300 ila 350 ml suda tencerenin ağzı kapalı olarak haşlanması gerekiyor. Kerevizin kendisini ve kereviz suyunu öğlen veya akşam yemeğinden yarım saat önce aç karnına tüketmelisiniz.
    Kerevizin kendisini yemeyi sevmiyorsanız yarım litre suya yine 300-350 gram kerevizi dilimlenmiş olarak ekleyin ve yine 7 dakika kadar haşlayın. Bu tarifin sadece suyunu gün boyu içebilirsiniz. Tabii yine öğlen ve akşam yemeklerinden yarım saat önce aç karnına içerseniz daha iyi olur.
    YAĞ YAKAN KEREVİZ FORMÜLÜ
    Kereviz yağ yakmanıza da yardımcı olur. Kerevizli yağ yakma formülü için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:
    • 1 kg limon
    • 400 gram kereviz
    • 2 litre su
    Yapımı: Öncelikle 400 gram kerevizin köklerini rendeleyin ve 2 litre suya katın. 1 tane limonu da rendeleyip yine suya ekleyin. Bu karşımı 25 dakika kadar kaynatın ve soğuması için 6 saat bekletin. Karışım soğuduktan sonra geriye kalan limonu karışıma sıkın.
    Bu kereviz suyu ve limon karışımını yemeklerden önce 1 su bardağı olarak tüketebilirsiniz. Günde 3 su bardağından fazla içmeyiniz. Bir ay bu kürü uyguladıktan sonra ara veriniz. Her zaman belirttiğimiz gibi bir diyete veya küre başlamadan önce doktorunuza, beslenme uzmanınıza danışmanızda fayda var. Özellikle düşük tansiyon problemi olanlar bu içecekten uzak durmalıdır.

    Kereviz ‘in Gizli Dünyası

    Kerevizin Faydaları

      Daha fazla kereviz yemek beraberinde birçok pozitif değişimi getirir. Yapılan araştırmalara göre her gün kereviz yemek, göz sağlığının korunmasına ve güçlenmesine ve hatta gözlerin daha beyaz ve parlak görünmelerine yardımcı oluyor. Doğal olarak görünüş tazeleniyor ve gençleşiyor. Artı olarak, görüş ne kadar iyi olursa, gözlerinizi daha az yorar ve daha az kısarsınız.

      Hem çiğ hem de pişmiş olarak yenilebilen kerevizi, suyunu sıkıp içecek olarak, çiğ olarak, pişirip çorba olarak, buharda pişirerek, salatalarda vb. birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz.

    Hasarı hücresel seviyede onarır
    Kerevizin yapısında ondan fazla antioksidan türü bulunur. Flavanoid, K vitamini, lunularin gibi. Bu antioksidan maddeler, oksidatif stresin doğal yollarla aşılmasına ve vücudumuzun serbest radikallerden arınmasına yardımcı olur; böylelikle hücrelerimiz, kan damarlarımız ve organlarımız için korunma sağlanmış olur.

    Anti-aging Etkili
    Kereviz, içeriğinde serbest radikallerin sebep olduğu zararlara karşı korumaya yardımcı potansiyel antioksidan olarak vitamin A, E ve C vitaminlerini barındırır. A vitamini yaşlanma belirtilerini azaltırken E vitamini ise cildin nem dengesini korur.

    Cildin Elastikiyetini Artırır
    Kerevizde Omega-6 yağ asidi bulunmaktadır. Bu asit cilde parlaklık ve esneklik vermekte ayrıca, kalsiyum, selenyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ile cilde besin sağlar.

    Akne ve Sivilceleri Azaltır
    Kereviz cildi nemlendirir ve besler. Harici olarak ta yüz maskesi yapabilirsiniz.

    Vitiligo Tedavisi
    Vitiligo (beyaz lekeler) ciltte görünen bir hastalıktır. Kerevizde bulunan psoralenler deride melanin üretimini artırarak, vitiligodan kurtulmanıza yardımcı olur.

    Alkalin Minerallerle Dolu
    Kerevizde potasyum, magnezyum, sodyum ve demir bulunur. Bu yüzden de hem oldukça alkalize edicidir, hem de et, süt ürünleri ve işlenmiş gıdalar gibi asitli yiyeceklerin etkilerini nötralize eder. Bu mineraller aynı zamanda birçok vücut fonksiyonu için çok önemlidir.

    Klorofil Açısından Zengin
    Klorofil kanı yenilemeye yardımcı olur ve kanserden koruyucu, iltihaplanmayı önleyici ve antioksidan özelliğe sahiptir. Klorofilin bu faydaları, yeşil yapraklı gıdaların sağlığımız için çok faydalı olmasının baş nedenlerinden biridir.

    Suda Çözünen ve Çözünmeyen Lifler Açısından Zengin
    Bu da vücudun sağlıklı boşaltım fonksiyonlarına yardımcı olur, kan şekerini ve besin emilimini düzenler.

    Kilo Vermek İçin Harika
    Büyük bir kereviz sapı sadece 10 kalori içerirken aynı zamanda vücudunuza sağlıklı besin maddeleri sağlar.

    Sakinleşmenize ve Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olan Magnezyum İçerir
    Çoğu kişide magnezyum eksikliği vardır, bu yüzden kerevizi beslenme düzeninize dahil etmek bu önemli besini vücudunuza kazandırır. Böbreküstü bezlerini çalıştırarak sinir yorgunluğuna iyi gelir. Stresten kaynaklanan olumsuzlukları giderir. Beyinde bulunan asitlerin seviyesini dengeler. Akşamları bir kereviz sapı tüketimi rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.

    Anti-inflamatuar Etkiler
    Kerevizin yapısında, anti-inflamatuar yararları olduğuna inanılan polisakkaritler bulunur. Serbest radikal hasarına karşı savaşan antioksidanlar da içerir. Bu radikaller, iltihaplanma ve kanser, eklem iltihabı gibi hastalıkların temel sebeplerindendir. Dahası sindirim yollarında iltihaplanma olan ülseratif kolit, chron hastaları, kerevizden ciddi şekilde faydalanabilirler; çünkü içerdiği antioksidanlar, bu hastalıkları etkili bir biçimde tedavi edebiliyor.

    NOT: Akut iltihaplanma iyileşme süreci için önemli ve gerekli olsa da, kronik iltihaplanma birçok hastalığa yol açabilir. ABD Kalp Vakfının belirttiğine göre, kronik iltihaplanma; ateroskleroz, kireçlenme, osteoporoz, Alzheimer, gıda duyarlılığı, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı durumlarda kanser gibi birçok hastalığa yol açabilir.

    Gözleriniz için iyidir
    Bir bardak doğranmış kereviz, iyi bir göz sağlığı için gerekli olan günlük A vitamini ihtiyacınızın % 10’unu karşılar.

    Kötü Kolesterolü Düşürür
    Kerevize kokusunu ve tadını veren bütil oftalat isimli bileşen, aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür.

    Kan Basıncını Düşürür
    Kerevizde bulunan ftalid isimli aktif bir bileşenin dolaşım sistemi sağlığını iyileştirdiği bulundu. Yülsek tansiyon hastalarımız gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

    Kereviz Kanserle Savaşabilir
    Kerevizde bulunan luteolin isimli güçlü bir flavonoid, özellikle pankreas kanserinde kanser hücrelerinin büyümesini önler.

    Düşük Asitlik Özelliğinden Dolayı Reflü’ye İyi Gelir
    Yayınlanan bir araştırmada, asit reflüsünden şikayetçi hastalara, içinde kereviz de olan düşük asitli beslenme şekli reflü hastalarında iyileşme olduğunu kanıtladı.

    C Vitamini ve Flavonoid Gibi Bilinen Antioksidanlara Ek Olarak Birçok Antioksidan Bulunur
    Kerevizde bulunan antioksidanlar, hücrelerimizdeki, kan damarlarımızdaki ve organlarımızdaki istenmeyen oksijen zararından korunmaya yardımcı olur.

      Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı ve unutkanlık için fayda sağlar.

    Toksinlerden Arındırır
    Böbreklerin aktif olarak çalışmasını sağlar. Bu da vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanızı sağlar.

    Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
    C vitamini ve antioksidan içeriğinin yüksek olmasından dolaylı, düzenli kereviz yemek grip ve diğer birçok hastalığa yakalanma riskinizi düşürür.

    İyi Bir K Vitamini Kaynağıdır
      K vitamini; kan pıhtılaşması, güçlü kemikler ve iyi bir kalp sağlığı için önemlidir.

    İdrar Yolu Enfeksiyonlarının (sistit) Engellenmesine Yardımcı Olur
    Kereviz, bu bakımdan yaban mersinine benzer – ürik asit seviyesini artırırken idrar üretimini de uyarır. Bu özelliği, üreme ve sindirim sistemlerindeki bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede rol oynar.

      Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklar için de faydalıdır.

    Menstrüal Döngüyü Düzenler
    Kadınların adet dönemi yani regl dönemlerinin düzenlenmesine yardım eder. Geciken menstrual döngüyü düzene sokar.

    Anne sütünü artırır
    Sakinleştirici etkisi ve içerdiği flavonoid, vitamin ve mineraller sayesinde anne sütü artırıcı rol oynar.

    Ülserin Önlenmesini Sağlar
    Kereviz, midedeki ya da ince bağırsaktaki küçük, ağrılı yaraların yani ülserin oluşumunu engeller; çünkü yapısında sindirim sisteminin zarını koruyan belirli bir etanol türü bulunur. Yapılan araştırmalara göre, kereviz, mide zarındaki ülser ve yırtılmalara karşı korunmada kritik olan mide mukozasının miktarını ciddi şekilde artırıyor.

    Cinsel Sorunları Kereviz Çözebilir
    Afrodizyak etkisinden dolayı cinsel sağlık sorunlarına da faydası bulunmaktadır. Bu konuyla alakalı olarak Dr. Alan R. Hirsch’ın çalışmaları kerevizin içerdiği bazı bileşenlerin sağlıklı cinsel yaşam için katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur. Dr. Alan R. Hirsch’ın günde 1-2 kereviz sapı tüketmenin cinsel sağlık sorunlarına faydalı olduğunu belirtmiştir.

    NOT: Çoğu sebzenin aksine kereviz, haşlansa da besin içeriğini kaybetmez.

    NOT: Kerevizli sağlık dolu tariflerimiz diğer yazılarımızda mevcuttur. Bknz. 😉

    Ülkemizde rahatlıkla bulup tüketebileceğiniz sağlık dolu besindir.

    Gıdanız, ilacınız; ilacınız gıda olsun. (Hipokrat)


                     Zinde Kalın 😉
                        Dyt. Demet Ebru Usta

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    KEREVİZİN CİLDİMİZE FAYDALARI

    KEREVİZİN CİLDİMİZE FAYDALARI Anti-aging etkili Kereviz, içeriğinde serbest radikallerin sebep olduğu zararlara karşı korumaya yardı...